In tegenstelling tot de reguliere geneeswijze is homeopathie een geneeswijze waarbij een beroep gedaan wordt op het eigen lichaam. De gedachte hierachter is dat het lichaam beschikt over een zelf herstellend vermogen, waardoor het in staat is om zichzelf te genezen. Net als bij andere holistische geneeswijzen staat de mens als geheel centraal. Dit houdt in dat er niet alleen gekeken wordt  naar de lichamelijke of psychische klachten, maar naar een combinatie van beide. De verstoring in de balans tussen lichaam en geest wordt gezien als oorzaak van de klachten. Reguliere geneeswijzen zijn er op gericht om de klachten te onderdrukken (vaak door middel van medicatie), waardoor het kan voorkomen dat op een dieper niveau andere klachten ontstaan. Die klacht wordt dan niet herkend als voortvloeisel uit de eerdere klacht en wordt weer behandeld en dus weer onderdrukt.

De kernwaarde van homeopathie is om ervoor te zorgen dat de balans tussen lichaam en geest optimaal is met als doel om ervoor te zorgen dat de klachten verdwijnen.

Mentaal en lichamelijk

Om ervoor te zorgen dat het lichaam weer terug in balans komt en de klachten verholpen worden is het belangrijk om te achterhalen waar de oorzaak van de klacht vandaan komt. Hiervoor wordt het gesprek met je aangegaan. Lichamelijke problemen zijn doorgaans beter herkenbaar en te achterhalen dan mentale problemen, maar het is van belang om aan beide aandacht te besteden. Door de mentale gezondheid te verbeteren kunnen lichamelijke klachten al opgelost worden. Ook als je zelf  niet het gevoel heeft dat je mentale problemen hebt die voor de klachten kunnen zorgen. Andersom geldt ook dat lichamelijke klachten die opgelost worden voor een betere mentale toestand zorgen.

Homeopathische geneesmiddelen

Een groot verschil tussen homeopathische geneesmiddelen en reguliere geneesmiddelen is dat het homeopathische geneesmiddel een natuurlijk producten is. Dit middel stimuleert het zelf herstellend vermogen van het lichaam en is dus alleen een extra hulpmiddel om de balans terug te vinden. Homeopathische geneesmiddelen zijn niet op dieren getest en niet schadelijk voor het milieu. 
Belangrijk om te weten is dat homeopathische geneesmiddelen altijd gecombineerd kunnen worden met reguliere geneesmiddelen.

Welke klachten kunnen behandeld worden met homeopathie?

Klachten op lichamelijk niveau die met homeopathie goed te behandelen zijn:

 • Hoofdpijn, migraine, neuralgieën
 • Ontstekingen aan keel, neus en oren
 • Hooikoorts
 • Longklachten zoals astma, bronchitis, hardnekkige hoest, kinkhoest
 • Huidklachten zoals eczeem, jeuk, galbulten, zonneallergie 
 • Voedselallergieën
 • Blaas en nierklachten, ontstekingen, stenen
 • Prostaatklachten
 • Menstruatieklachten, PMS, overgangsklachten
 • Rugklachten
 • Spier- en gewrichtsklachten, fibromyalgie, artritis
 • Overmatig zweten
 • Slaapstoornissen
 • Onbegrepen vage klachten
 • Gevolgen van het niet goed reageren op vaccinaties, medicijnen, narcose, antibiotica enz.
 • Gevolgen van een ongeluk

Klachten op psychisch/emotioneel niveau die goed reageren zijn:

 • Rouwverwerking
 • Angst- en dwangstoornissen
 • ADHD
 • Autisme
 • Slechte concentratie
 • Burnout 
 • Emotionele wisselingen

In de volgende blogs kun je meer lezen over de verschillende klachten waar homeopathie goed voor is. Heb je vragen of wil je meer informatie? Dan kun je altijd contact met mij opnemen.

Wat is jouw ervaring met homeopathie? Laat een berichtje achter in de reacties!