Homeopathische manieren om het balans in het lichaam te herstellen worden vaak in eerste instantie met groot gemak weggewoven. De sceptische houding tegenover deze vorm van heling van het lichaam begint echter steeds verder af te nemen en zelfs om te slaan in optimisme. Wanneer je het een kans geeft bij bijvoorbeeld een hoofdpijn en het werkt, waar de kans groot op is, dan zal je geloof in deze methode alleen maar toenemen.

Iedereen die last heeft van terugkerende hoofdpijn of migraine en er alles aan wil doen om er maar vanaf te zijn, zal elke pil een kans geven. Ook al is de kans op herstel maar heel klein, elke toegereikte strohalm wordt met beide handen aangenomen. Maar voordat je besluit om weer een handvol aan nieuwe hoofdpijnpillen te testen, waarvan je weet dat ze waarschijnlijk toch niet werken, is het misschien tijd voor een andere aanpak.

Waar homeopathie zich onderscheidt van traditionele geneesmiddelen

Traditionele vormen van medicatie houden er vaak geen rekening  mee dat er een grote verscheidenheid is aan verschillende typen hoofdpijn en migraine en dat deze allemaal verschillende oorzaken kunnen hebben. De locatie van de pijn in het hoofd, het gevoel dat er bij komt en de triggers die het verzachten of versterken, zijn allemaal factoren waar op de homeopathische denkwijze rekening mee wordt gehouden. Daarbij hebben sommige vormen van hoofdpijn een duidelijke oorzaak, zoals stress, dehydratie, alcoholgebruik of een slaapgebrek. Andere hoofdpijnen lijken op het eerste gezicht echter niet gerelateerd aan een aanwijsbare oorzaak.

Het lichaam communiceert zijn ongemak aan de hand van de symptomen die we zien en voelen. Dit is te vergelijken met een artiest die zijn ideeën uitdrukt met behulp van schilderingen. Maar als we het schilderwerk van een artiest niet leuk vinden, moeten we dan het schilderij verbergen, vergelijkbaar met de onderdrukkende werking van traditionele geneesmiddelen? Op deze manier zal de artiest gewoon een nieuw schilderij maken dat er exact op lijkt. Wat als we de artiest zelf corrigeren en iets zouden leren? Wat als we het lichaam hun eigen tools aanreiken om tot herstel te komen?

Met behulp van homeopathische methodes stimuleer je het lichaam om zijn eigen genezingsmechanismen in werking te zetten. In plaats van het verbergen van de symptomen, wordt de oorzaak van het probleem aangepakt. Op de lange termijn kan dat grote positieve effecten hebben op je persoonlijke gezondheid.