Een veelvoorkomend fenomeen is de somberheid die een bepaalde groep mensen voelt in de wintermaanden. Vaak begint deze somberheid al in de herfst en houdt deze aan totdat de eerste verschijnselen van de lente zichtbaar worden. Het gaat hierbij dus puur om een seizoensgerichte somberheid, die niet zijn oorsprong vindt in een diepere depressie. Dit is ook de reden dat het sterk wordt afgeraden om hiervoor aan de antidepressiva te gaan. Om je in deze lastige periode bij te staan en je wat minder somber te voelen, kan er gebruik worden gemaakt van homeopathie.

Er wordt gedacht dat de oorzaak van een seizoensgerichte somberheid hem zit in het feit dat het veel minder lang licht is. Door dit gebrek aan licht zijn er meer hormonen in het lichaam aanwezig die je slaperiger maken, zoals het hormoon melatonine. Hierdoor vergroot de kans automatisch dat je je overdag moe voelt. In combinatie met vaak slechter weer wordt je daarnaast geforceerd om vaker binnen te zitten. Dit alles samen kan leiden tot een somberheid die gedurende een langere periode blijft aanhouden. Symptomen die hier ook vaak bij horen, zijn prikkelbaarheid, verwardheid, lusteloosheid en een slechte mate van concentratie. Soms kan dit bijvoorbeeld leiden tot overgewicht.

Een homeopaat heeft heel veel tips en middelen in huis om te helpen bij deze somberheid. Afhankelijk van de symptomen die elk individu ervaart, kan een homeopaat inschatten wat voor diegene de beste opties zijn. Mogelijkheden zijn dan om een dieet licht aan te passen, de levensstijl te veranderen en om enkele natuurlijke supplementen een kans te geven. In de homeopathie is het doel om door het gebruik van natuurlijke middelen tot een oplossing te komen. Hierbij worden geen zware pillen geadviseerd en wordt er afhankelijk van de individuele situatie gekeken wat er op dat moment de meest voor de hand liggende mogelijkheden zijn. Soms kan het al zo simpel zijn als het implementeren van een wandeling in je dagelijkse bezigheden. In andere gevallen is het nemen van een voedingssupplement de oplossing voor het aanpakken van een bepaald tekort.

Wil jij hier meer over weten? Neem dan contact op met mij!